Email:
info@inest.hu | Telefon: +36 (80) 911 000

Újra Papír!

A papírhulladék jelentős része Magyarországon szemétégetőbe vagy lerakóba kerül, ahol vagy elégetik vagy megvárják még lebomlik. Ez szomorú sorsa a papírnak annak fényében, hogy a papírhulladék nyersanyagként visszakerülhetne a papírgyártásba, megmentve sok ezer fát a kivágástól.

Környezetbarát megoldás a papírgyártásban

Papírból papírt gyártani már Magyarországon is tudunk, ezért éljünk a lehetőséggel. A szelektív papírgyűjtés már lakossági és intézményi szinten is könnyen elérhető.
A papírból gyártott papírt hívjuk újrapapírnak, mely gyártásához jóval kevesebb energiára van szükség, mint a cellulózból gyártott papír gyártásához, továbbá az újrapapír gyártása folyamán kisebb a levegő- és vízszennyezés is. Természetesen ez nem jelenti, hogy az újrapapír gyártásnak ne lenne a környezetre káros hatása, de egyértelműen kevesebb környezetterhelést okoz.

Újrapapír világviszonylatban

Szerencsére számos országban felismerték már a papírhulladék feldolgozásának jelentőségét és szorgalmazzák az újrapapír gyártását. Európában a németek élen járnak a papírhasznosításban, a papírhulladék több mint két harmadából újrapapírt gyártanak. Ezek az arányok Kínában alig érik el az egy harmados arányt, míg Magyarország valahol a középmezőnyben araszol az újrapapír piacon.

Újrapapír minőségek

Az újrapapír az új papírhoz képest valamivel rosszabb minőségű, mivel a papír rostjai rövidebbek. Felhasználási területe többek között ezért részben limitált, de szerencsére számtalan olyan terület van, ahol még bőven van hely az újrapapírnak. A mai papírgyártási technológiáknak köszönhetően csomagolási papír, újságpapír, háztartás-higiéniai papír, de még irodai papír is készíthető papírhulladékból.

Újrapapír típusok

Az újrapapírnak két fő típusát különböztetjük meg. A legismertebb a szürkepapír, mely a begyűjtött papírhulladékból pépesítéssel készül. A szürkepapír gyártásakor a víz javarészt körfolyamatban van, így minimális terhelést jelent a szennyvíz vagy tengerek, folyók tekintetében. A vízben nem oldódó festékanyagok teszik színét szürkéssé, innen az elnevezése. A másik fő újrapapír típus az újrahasznosított papír, mely abban különbözik a szürkepapírtól, hogy esztétikai igényeknek megfelelve, színtelenítik. Ez sajnos vegyszeres kezelést jelent ami során a felhasznált hulladékpapírból a festékanyagot kiválasztják, ami a szennyvízcsatornákat terheli. Ezen oknál fogva, kevésbé környezetbarát, mint a szürkepapír, de még mindíg job választás mint az új papír. Akár papírt, akár újrapapír használunk, gondolkozzunk felelősen és csak annyit használjunk, amennyire valóban szükségünk van.

Inest, hogy a papír újrapapír legyen!

Térkép

Inest Nonprofit Kft.

  • Cég címe: 1026 Budapest, Pasaréti u. 83.
  • Adószám : 21014668-2-41
  • Email : info@inest.hu
  • Telefon : +36 (80) 911 000
  • Telephely címe: 
    1108 Budapest, Kozma utca 2.
  • Telephely nyitva tartása: 
    munkanapokon 6.30-tól 14.30-ig
1108 Budapest, Kozma utca 2.sz.
Ez a webhely sütiket használ a felhasználói élmény növelése érdekében. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához.
ok